28.6.2016

Pyhämaan terveiset: Barokkihenkistä kuvakudosta ja hiljentymään kutsuvaa tunnelmaa

Kauniin kesäistä viikonloppua ja Mittumaaria vietettiin ystävien luona Uudenkaupungin lähistöllä Pyhämaalla. Viehättävää seutua!

Kauniit kirkot siellä myös, ja aivan erityisen kiinnostava on uudemman kivikirkon vieressä sijaitseva puinen v.1642-1652 rakennettu Uhrikirkko. Suht vaatimattoman punamultaisen ulkonäön ei kannata antaa hämätä, sillä sisällä kirkossa on poikkeuksellisen komeat Christian Henrikinpoika Wilbrantin johdolla vuonna 1667 maalatut liimavärimaalaukset. Kasviaiheita, ornamentteja, enkeleitä, Pyhä Yrjänä, lohikäärme, yksisarvinen... ihmeellinen hieno tunnelma ja paljon tutkittavaa.

Pyhämaan Uhrikirkolta ovat saaristolaiset ja merenkulkijat hädässä rukoilleet pelastusta. Jos he selvisivät, he lahjoittivat kirkolle uhrin eli lahjan. Uhrikirkolle tulee yhä rukouspyyntöjä ja lahjoituksia. Mykistävän upea historiallinen paikka.
12 kommenttia:

 1. Upea vanha kirkko, noissa on aina niin omanlaisensa tunnelma. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoinen ja hieno paikka, myös tunnelmaltaan.

   Poista
 2. Käsittämättömän upea tuo kirkko on sisältä <3
  Ihania kuvia muutenkin.
  Kivaa tätä viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirkon maalaukset tosi kiehtovia. Kiitos Outi ja kivaa viikkoa myös sinulle!

   Poista
 3. Mikä helmi! Olen käynyt useammankin kerran Uudessakaupungissa tätini siellä asuessa, mutta tuosta en ole kuullut puhuttavan. No ehkä oli liian nuori silloin kiinnostumaankaan tällaisista nähtävyyksistä;) Nyt menisin heti tutustumaan uhrikirkkoon ja kuvittelemaan mielessäni, mitä siellä käyneet entisajan ihmiset ovat ajatelleet. Myrskyluodon Maijan tapaan varmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Virpi. Käy kurkkaamassa kun siellä päin liikut! Lämmin suositus.

   Poista
 4. Herranen aika, miten kaunis kirkko! <3 Haluan kyllä ehottomasti joskus käydä tuolla.

  VastaaPoista
 5. Anonyymi4/7/16

  Suosittelen käymään Pyhämaan kirkossa, se on todella vaikuttava kokemus. Erikoinen tunnelma johtuu varmaan joka puolella katossa ja seinissä olevista maalauksista. Muutenkin Pyhämaan kylästä jäi vähän jännä fiilis...Suomen Twin Peaks?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, sellaiset tunnelmat sitten :-). Minä vain ihastelin kirkkoa ja satamaa.

   Poista