14.6.2016

Kellohelmoja ja komistuksia: Piipahdus The World of Kustom Kulture - näyttelyyn

Helsinkipäivänä olisi ollut kovasti kulttuuritarjontaa, mutta lähdettiinkin sunnuntaiajelulle ystävien kanssa, kohteena Taide- ja museokeskus Sinkka Keravalla. Ulkoa 80-lukulainen rakennus näytti suht vaatimattomalta, mutta sisällä odottikin iloinen yllätys - näyttelyä jopa kolmessa kerroksessa.

The World of Kustom Kulture -näyttelyssä oli maalauksia, pinstripe-kuvioita, pääkalloveistoksia ja mielenkiintoisia kustomoituja esineitä upeista polkupyöristä soitinten ja valaisimien kautta käsilaukkuihin. Mahtavan lisän näyttelyyn antoivat museon eteen ja taakse parkkeeratut kustom-autot ja moottoripyörät.

Herkullista antia minulle olivat tietenkin ihmiset, mukava katsella persoonallisen näköistä porukkaa ja olipa joukossa muutama ihastuttava kellohelmakin - komeista miehistä puhumattakaan ;-). Puhelin oli valitettavasti unohtunut laturiin joten kuvat nyt vähissä, toivotaan että saan muutaman vielä ystävättäreltäni. Palataan asiaan!

Keskikerroksessa oli myytävänä myös kirjoja - ja oioi miten hienoja!Taide- ja museokeskus Sinkka KLIK
Video The World of Kustom Kulture -näyttelystä KLIK 

Museon sivuilla kustomoinnista mm. näin:

"Kustom-kulttuurin alkujuuret sijoittuvat Yhdysvaltojen länsirannikolle 1950-luvulle ja 60-luvun vaihteeseen, jolloin ajoneuvojen kustomointi eli muokkaus ja persoonallistaminen sekä niiden ympärille syntynyt alakulttuuri olivat vahvimmillaan. Syntyi useita pieniä verstaita, joissa autoja muokattiin asiakkaiden toiveiden mukaan. Tunnetuimpia autojen rakentajia ovat Batmobiilin luojana tunnettu George Barris (1925–2015) ja mm. Blade Runner -elokuvassa nähdyn lentävän auton suunnitellut Gene Winfield (s. 1927).

Hevoskärryistä ja polkupyöristä tutut suorat koristeraidat saivat uuden muodon kun taiteilija, mekaanikko ja aseseppä Kenneth Howard (1929–1992), taiteilijanimeltään Von Dutch alkoi koristella rakennettuja autoja symmetrisin ja psykedeelisin viivamaalauskuvioin; syntyi moderni pinstriping-maalaustyyli. Hot rod -taiteilija ja autonrakentaja Ed Roth (1932–2001) maalasi autotapahtumissa kynäruiskulla kuvia t-paitoihin, rakensi mielikuvituksellisia ajoneuvoja ja loi Mikki Hiirtä parodioivan Rat Fink -hahmon.

Nykyinen kustom-kulttuuri sai alkunsa 1980-luvun lopulla, kun 1950 ja 60-lukujen tuotteita ja ilmiöitä yhdisteltiin keskenään ja luotiin aivan uusia kuvallisia muotoja. Niille tyypillistä on särmikäs ja viileä asenne ja vahva katu-uskottavuus, joka tulee esille ihmisten ulkonäössä, esineissä, ajoneuvoissa ja taiteessa. Kuvamaailmoissa toistuvat ikoniset hahmot, lentävät silmät, pääkallot, tikit, pin-up-tytöt, monsterit, autot ja moottoripyörät."

8 kommenttia:

 1. Upeat jenkkiraudat ja kellohameet, ihanuutta!

  VastaaPoista
 2. Pitää tästä itsekin ehtiä kesän aikana käydä jossain museossa, on vaan koko ajan olevinaan niin kiire, ettei ehdi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän tunteen, mutta suosittelen visiittiä ehdottomasti. Pienikin piipahdus piristää mieltä kummasti.

   Poista
 3. Ihanaa, että ehdit käydä tuolla :) Sunnuntaihini ei enää mahtunut tuo kustomointi tapahtuma mutta itse näyttely oli supermagee! Ja WAU mitä kirjoja....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain ja tykkäsin kovin - kannatti retkeillä Keravalle. Terkkuja!

   Poista
 4. Oli hieno ja vähän erilainen näyttely! Mä hullaannun noiden kirjapöytien edessä aina täysin vaikka nykyihmisenä kaiketi pitäisi lukea tekstinsä erilaisilta ruuduilta. Mun mielestäni kirja on edelleen paras kun se on kansien välissä konkreettisesti käteen otettavissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jipii, kiva kuulla etten ole ainoa kirjahöperö. Ruudun kautta joo, mutta kyllä kirjoilla ja aikakauslehdillä on omat puolensa - tykkään!

   Poista