31.1.2019

Kauniin tammikuun viimeisenä Tuulan haaste

Lumisen ja kauniin tammikuun viimeisen päivän kunniaksi päätin tarttua ihastuttavan blogikollegani Tuulan Parasta kulttuuria -haasteeseen, tule sinäkin mukaan! Hieman tiivistin, mutta tässä:Minkälainen kulttuurin kuluttaja olet?
Ennakkoluuloton ja innokas. Monenlaiset jutut kiinnostavat. Haasteena tietenkin kalenteri eli sopivan ajan löytyminen tai yksinkertaisesti ihan vain laiskuus.

Onko Suomessa jokin kulttuurilaitos, jossa sinuun törmää useamman kerran vuodessa?
Hmm... kulttuurilaitos. Jos ajateltaisiin vähän laveammin eli kulttuuria yleensä, niin vastaisin että museot, konsertit, keikat/festarit, tanssi. Teatterissa ja oopperassa tulee käytyä valitettavan harvoin. Lempimuseoitani ovat Ateneum, HAM, Sinebrychoff, Kiasma, Helsingin Taidehalli ja Didrichsen.

Minkälainen musiikki on lähellä sydäntäsi?
Kuuntelen musiikkia paljon ja laajalla skaalalla. Uutta kotimaista poppia, iskelmää, klassista ja monenlaista etnistä. Myös tanssimusiikki sekä uusi että vanha sopii. Musiikki on minulle suuri ilo ja inspiraation lähde – auttaa kummasti myös siivous- ja liikuntahommissa.

Käytkö oopperassa?
Aivan liian harvoin. Haaveissani edelleen kauniisti pukeutuneena ja hyvässä seurassa esim. Savonlinnan Oopperajuhlat tai vaikkapa Milanon La Scala.

Minkälainen kirjallisuus sinua kiinnostaa?
Olisikohan helpompi sanoa mitkä yleensä rajaan pois lukulistaltani. Toivottavasti et kauhistu, mutta esim. dekkarit. Tiedän että ne ovat jättijättisuosittuja ja helmiäkin sieltä saattaisi löytyä, mutta jokin minussa vastustaa kovasti. En siis lue dekkareita ollenkaan, en myöskään rakkausromaaneja tai jollain tapaa ontuvia teoksia (ennalta arvattavaa, huonoa kieltä tai kehno suomennus tms ).

Etsin ja luen laadukasta proosaa, elämänkertoja, runoja ja monenlaisia kirjaston tietokirjat-hyllystä löytyviä kirjoja.

Mitä kirjoja aiot lukea tänä vuonna? Uutuuskirjoja?
Oioi, kirjatoiveita on korkea pino! Maria Veitolan uuden kirjan ajattelin lukea ja lisää Mia Kankimäkeä. Riikka Pulkkisen Lasten planeettaa jonotan kirjastosta samoin kuin Olli Jalosen Taivaanpalloa ja Suvi Ratisen Matkaystävää.

Onko sinulla mielessäsi jokin tuleva tai ajankohtainen näytelmä, jota aiot mennä katsomaan?
Kovasti kehuttu Helsingin Kaupunginteatterin Kinky Boots –musikaali on toiveissani.
  
 Kuva lainattu netistä 

Mitä kotimaista elokuvaa olet viimeksi käynyt katsomassa tai aiot mennä katsomaan? Perusteletko tai kuvailetko elokuvaa?
Voitaisiin sanoa että olen aina ollut elokuvafani. Useampi tulee katsottua viikossa, mutta kotisohvalta käsin enemmän kuin elokuvateatterista. Viimeaikaisia hienoja elokuvaelämyksiä ovat olleet The Shape of Water, joka yllätti sekä tarinallaan että visuaalisella kauneudellaan, hulvaton Hunt for the Wilderpeople ja aina vain kaunis Avatar.

Vahva elämys oli Aku Louhimiehen Tuntematon Sotilas ja suosikkini Markku Pölösen Onnen maa on suunnitelmissa.


Kun matkustat, paljonko tutustut matkakohteesi kulttuuritarjontaan? 
Kiinnostaa kovasti, mutta työmatkoilla ei yleensä ole aikaa :-(. Lomamatkat puolestaan suuntautuvat usein Kreikan pikku paikkoihin, joiden kulttuuritarjonta on varsin rajallista. Tallinnassa sentään paljon uutta tutkittavaa tälläkin saralla ja siellä esim. modernin taiteen museo Kumu on aina kiva.


Mikä ulkomaan käyntikohde: teatteri, näyttely, museo tms. on jäänyt mieleen kaikkein kiehtovimpana ja miksi?
Valinnan vaikeus iski, mutta sanotaan että Salvador Dalin kotimuseo Espanjan Figuerasissa KLIK 
Upea paikka ja elämys!

Olisi mukavaa kuulla sinun ajatuksiasi. Tartu siis haasteeseen!

4 kommenttia:

 1. Minä en niin välitä suomalaisista leffoista, vaikka muutamia hyviä on kyllä parin viimeisen vuoden aikana vastaan. Juicea voisin mennä katsomaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juice-leffan aion katsoa myös minä. Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 2. Jippii, mainiota kun vastasit haasteeseen!
  Kulttuurilaitos - samoilla mennään muuten, mutta Helsingin Taidehallissa en ole koskaan käynyt. Turussa ovat Turun Taidemuseo, Aboa Vetus ja Ars Nova sekä tottakai Forum Marinum lempimuseoitani.
  Ja musiikkimakukin menee meillä laajalla skaalalla. Venyvä musiikkimaku on molemmilla ja tilanteen mukaan tulee musiikkia kuunneltua.
  Hyviä kirjavalintoja sinulla!
  Kinky Boots on minulla näkemättä. Mutta vielä ehtii...
  The Shape of Water - täytyypä tutustua. Ja minäkin pidin uudesta Tuntemattomasta.
  Tallinna on loistava kulttuurikaupunki. Ja Kumussa on hienoja näyttelyjä.
  Kun tuossa kerroit, että olit Salvador Dalin kotimuseossa Figuerasissa, niin minä puolestani kävin Picasson kotitalossa Malagassa, joka on myös museona.
  Olipa kiva tutustua sinuun kulttuurin kautta!
  Heleää helmikuuta FF <3
  VastaaPoista
 3. Kiitos sekä kivasta haasteesta että kommenteista ja terkkuja Turkuun!

  VastaaPoista