23.4.2018

Kevättä, kukkia ja siivousajatuksia

Luin pienen mutta runsaasti ajatuksia herättävän hienon kirjan. Ruotsalainen esikoiskirjailija on suursuosioon noussut 82-vuotias Margareta Magnusson. Kyllä vain! Kirjan suomalainen nimi on informatiivinen, mutta tylyhkö: Mitä jälkeen jää - Taito tehdä kuolinsiivous. Kun taas kirjan alkuperäinen nimi tuntui heti mukavammalta - Döstädning: ingen sorglig historia.
 

Mitä jälkeen jää -kirjan lukeminen oli jännä kokemus. Jotenkin liikuttavaa ja erittäin järkeenkäypää. Kuolemaa ei haluta ajatella ja siitä puhuminen lienee jonkinlainen tabu. Margaretan tapa lähestyä asiaa on mukavalla tavalla rentoa.

Tässä vielä kurkistus sisällysluetteloon. Japanilaisen Marie Kondon ( tavaroiden vähentämiseen ja järjestämiseen keskittyvät KonMari -kirjat ) jalanjäljissä siis mennään, mutta eri tavalla. Ja tosiaan, tämä kirja on tarkoitettu kaiken ikäisille. Tykkäsin!
Kiinnostuitko, vai herättääkö kirjan nimi sinussa kauhistusta?Seuraa minua: Bloglovin' Pinterest Instagram

8 kommenttia:

 1. Tarpeellinen kirja, vaikka eihän noita asioita halua ajatella.
  Mukavaa viikkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Outi! Oikein hyvä kirja.

   Poista
 2. Jokaisen pitäisi tehdä jonkinlainen siivous tulevan varalle, kaikkihan me kuitenkin kuolemme jossain vaiheessa.

  Isäni oli aika minimalisti muutenkin. Hän oli tehnyt täydelliset ohjeet ennen kuolemaansa kaikesta - siis ihan kaikesta- alkaen vinkeistä papin hautajaispuheeseen. Hänellä olivat paperit järjestyksessä mapeissa, ohjeet mitkä jäsenyydet ja tilaukset piti lakkauttaa, mitkä siirtää lesken nimiin, missä tehdään perunkirjoitus, mitä tarjoillaan muistotilaisuudessa... oli aika helppoa meille perillisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti oli isäsi ajatellut ja asiat! Järjestyksen mies.

   Poista
 3. Tämä on tärkeä kirja meille jokaiselle. Olen joutunut tyhjentämään muutaman kuolinpesän ja se on surullista ja rankkaa työtä. Olisi jotenkin arvokkaampaa surra vainajaa, kun ei joutuisi siinä surun keskellä vinttejä tyhjentämään. Osaisinpa itse siivota elämäni sellaiseen kuntoon, että tänne jäävillä ei menisi energiaa tavaroitten ihmettelyyn ja poisheittämiseen eikä muihinkaan järjestelyihin. Mielenkiintoinen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva lukea ajatuksiasi. Tuota aivan samaa mietin itsekin - ehtottoman hyvä tavoite!

   Poista
 4. Anonyymi24/5/18

  Hieno kirja, varmasti. Täytyy tutustua. Konmarini olen jo lukenut ja perikuntaa ajatellen olen jo siivonnut kellarivarastoni. Se on nyt kerrostalomme siistein ja tilavin! Terveisin Iris

  VastaaPoista