20.1.2013

Jaume Unelmien ympäröimänä

Espoon modernin taiteen museo EMMAn näyttelyyn olisi mieleni. Barcelonalainen Jaume Plensa on innostunut valosta, kirjaimista ja mittasuhteilla leikittelemisestä. Unelmien ympäröimänä - näyttely 27.1 saakka.

JAUME PLENSA / IN THE MIDST OF DREAMS / UNELMIEN YMPÄRÖIMÄNÄ

"Jaume Plensan EMMAan toteuttama näyttely In the Midst of Dreams / Unelmien ympäröimänä esittelee yli 40 espanjalaistaiteilijan veistosta vuosilta 2004–2012. Kokonaisuuden kantavana teemana ovat valo ja energia vuoden pimeimpänä aikana. Valon lisäksi teoksissa tärkeinä elementteinä ovat usein kirjaimet ja sanat, sekä runot, joita taiteilija itsekin kirjoittaa.

Useat työt nähdään osana installaatioita EMMAn tilassa, joka on rakennettu näyttelyä varten poikkeuksellisen avaraksi. Teoksista ensimmäisenä tulee vastaan sisältä valaistu veistos, maamerkki, joka toivottaa vieraan tervetulleeksi ulkona jo ennen astumista WeeGee-taloon.

Niin laadultaan, laajuudeltaan kuin erottuvuudeltaan Plensan tuotanto on hämmästyttävä. Materiaalien ja toteutusten rikkautta on nähty museoissa ja julkisissa tiloissa ympäri maailman. Lisäksi tuottelias taiteilija on tehnyt lavastuksia ja puvustuksia ooppera- ja teatteriproduktioihin. EMMAssa esillä olevien teosten materiaaleina ovat teräs, synteettinen hartsi, lasikuitu, rauta, pronssi, alabasteri, paperi sekä valo.

Plensa eroaa monista nykytaiteilijoista siinä, että hän paljastaa väkivallan ja kauhun sijaan ihmisen kauneuden. Tärkeää on itsensä kuunteleminen; yritämme liikaa kasvaa ulkopuolisen kuvan, unelman, mukaisiksi ymmärtämättä omaa varjoamme. ”Ei ole sielua ilman kehoa, eikä kehoa ilman varjoa”, taiteilija sanoo.
Valon ja varjon pysäyttäviä kohtaamisia koetaan EMMAssa yli pimeimmän talven."
emma KLIK
Katsele upeita teoksia: Artboom KLIK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti