11.4.2018

Urkin luona - tarinoita, taidetta, saunaa ja pieni liikutus

Sateisen päivän kirkastus oli vierailu paikaan, joka henkii rauhallisuutta ja historiaa - nimittäin Tamminiemen museoon Helsingin Meilahdessa. Oletko käynyt?

Tamminiemi muistetaan tietenkin parhaiten UKK:n eli preisdentti Urho Kaleva Kekkosen kotina. Talon komeaan historiaan lukeutuu myös muita merkkihenkilöitä esim. Amos Andersson, Risto Ryti ja Carl Gustav Mannerheim.


Isot kiitokset ja terveiset Tamminiemen sujuvalle, tyylikkäälle ja erittäin ammattitaitoiselle oppaalle - ilo oli häntä kuunnella. Tarinoiden kautta talo heräsi henkiin. Helposti voi kuvitella arvovieraat saunomassa ja sikaria polttamassa, Urkin työpöytänsä ääressä tai  ulkoilemassa lähimaastossa, emännät talon pienessä retrokeittiössä kalaruokaa valmistamassa.


Vuosien saatossa kauniin jugend-talon alkuperäistä sisustusta on muutettu useaan otteessen, mm. oviaukkoja suurennettu ja värit vaihdettu vaaleisiin. Voi vain haaveilla siitä miten hieno se on varmasti ollut rikkaissa tummemmissa jugendille tyypillisissä väreissään, joista pienen vihjeen antavat itämaiset matot.Rouva Sylvi Kekkosen huone talon yläkerrassa on jotenkin liikuttava.

Talon arkkitehtuuri on upeaa, Urkin työpöytä jämäkkä ja runsas taide sekä tyylien sekoittaminen jännällä tavalla viehättävää. Eniten minua kuitenkin kosketti Sylvin pieni huone ja kultainen nojatuoli. Ajattelin hänen liikkumista rajoittavaa sairauttaan ja hänen elämänsä kulkua suurmiehen varjossa. Tuntuu että haluaisin tietää hänestä enemmän. Täytyypä kurkistaa kirjaston tarjontaan.


Tamminiemen rantasauna on tunnelmallinen, hyväntuoksuinen ja kutsuva, teki heti mieli löylyihin ja terassille jäähyttelemään. Kiva oli kuulla että sauna on käytössä ts. vuokrattavissa, mutta hinta taisi olla varsin tujakka.

Tamminiemi KLIK 
Tamminiemi Wikipediassa KLIK

1 kommentti:

  1. Onhan tuo hyvin presidentillinen paikka.
    Ihanaa keskiviikkoiltaa sinulle <3

    VastaaPoista