21.7.2019

Retkivinkki: upea maailmanperintökohde Verla

Verlan tehdasmuseo ympäristöineen Kouvolassa entisen Jaalan kylän alueella on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Kaunista luontoa, komeata arkkitehtuuria, viehättävä puisto puutarhoineen, historiaa ja aivan erityinen tunnelma.

Kohde hyväksyttiin UNESCO:n maailmanperintöluotteloon vuonna 1996. 

 
Tehtaalle oli eksynyt myös pääskynen, toivottavasti se löysi tiensä ulos vapauteen.

 
 
Upea on myös tehtaan paikallisjohtajan talo Patruunan Pytinki ja sitä ympäröivä puutarha. Voin vain kuvitella miten kaunista siellä on, kunhan päivälinjat ja monet muut perinteiset perennat kukkivat.

Ystäväni onneksi houkutteli minut tehdaskierrokselle. Mielenkiintoinen ja sivistävä kierros, kiitos myös Jussi-oppaalle.

Pientä noottia on annettava puutarhan myllymakasiinissa toimivasta Ravintola Verla -kahvilasta: vitriinit tarjottavista melkein tyhjinä keskellä päivää ja voi ei, kovasti oli sotkua tiskin takana (onneksi harvinainen näky suomalaisissa ravintoloissa / kahviloissa). Kiva paikka, mutta selvästikin petraamisen varaa olisi.

Tietoa Verlasta KLIK

6 kommenttia:

 1. Onpa aivan ihanan näköinen paikka, upean luonnon keskellä <3
  Ihana retkipäivä sinulle on ollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein nätti paikka ja opastettu kierros antoi paljon tietoa.

   Poista
 2. Kerrassaan ihanan näköinen paikka! Upeita rakennuksia ja niin monipuolinen ja -muotoinen kohde. Jos menen Kouvolan suuntaan, niin ehdottomasti tänne. Kiitos vinkkauksesta!

  VastaaPoista
 3. Werla on kiva paikka, mutta harmi, että kahvilan tarjonta ja siisteys ei ollut hyvää. Tietoni mukaan kahvilassa on aloittanut tänä kesänä uusi ravintoloitsija, joka ei selvästikään ole osannut varautua kysyntään. Se toki ei ole mikään syy tyhjyyttä ammottavalle vitriinille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Toivotaan että siisteydessä ja tarjottavien puutteissa oli vain tilapäinen häiriö.

   Poista